Annika Ruijter

23 oktober 2018 -

 

“I failed and just tried again”. Dankzij deze zes woorden is het beeld dat ik van de marketingwereld had totaal veranderd. Blijkbaar maakten de woorden nieuwsgierig, waarna ik een mini-traineeship bij Publicis One won. Gedurende een week nam ik een kijkje bij vijf verschillende labels van Publicis One, met elk hun eigen karakter.

Afgelopen jaar begon ik aan een master marketing en komend jaar wil ik ook een master in journalistiek gaan halen. Ik ben nog erg zoekende naar wat ik leuk vind en waar ik carrière in wil maken. Door via het mini-traineeship inzicht te krijgen in verschillende facetten van de marketingcommunicatie, hoopte ik hier meer duidelijkheid in te krijgen. Hoewel ik marketing erg interessant vind, dacht ik namelijk dat ik mezelf er niet in zag werken.

Ik begon op maandag bij MSL en ontdekte hoe goede reputaties van merken tot stand komen. Ondanks een valse start door pech met de trein, werd ik open door iedereen ontvangen. Volgens een van de medewerkers toonde de vertraging bovendien de dynamiek van de bureauwereld. Elke dag is anders en je moet flexibel zijn en snel kunnen schakelen. Het warme welkom werd voortgezet bij de andere labels. Waar ik bij Digitas meer te weten kwam over digital marketing en user experiences hield ik me op woensdag bezig met meer traditionelere vormen van marketing. Bij Leo Burnett en Publicis kletste ik met reclamemakers met allerlei verschillende functies en heb ik meegedacht over de lancering van een campagne. Op dag vier ben ik aan de slag gegaan bij Nieuwe Koffie, een jong en fris label met een vernieuwende organisatiestructuur. Tot slot ontdekte ik op de laatste dag het bestaan van mediabureaus en ben ik veel wijzer geworden over media-inkoop en marketingmogelijkheden op internet bij Zenith. Vrijdagmiddag heb ik bovendien in korte tijd mijn tafeltennis-skills nog flink verbeterd, doordat ik er eindelijk achter kwam hoe ik mijn batje vast moest houden ;).

Het was interessant om te zien wat er allemaal bij het vak komt kijken. Ik kreeg meer inzicht in de verschillende functies, dagelijkse werkzaamheden en onderscheidende krachten van elk label. Bovendien kwam de samenwerking tussen de verschillende labels meerdere keren naar voren afgelopen week. Dit blijkt niet alleen een zakelijk voordeel te zijn, maar het geeft medewerkers ook de mogelijkheid om hun werk beter uit te voeren.

Aan het begin van de week kreeg ik de wijze raad om nieuwsgierig te blijven en mijn eigen mening vooral op eigen waarneming te baseren in plaats van op wat anderen zeggen. Ik heb afgelopen week daarom veel rondgevraagd, meegekeken en meegewerkt en op basis daarvan mijn mening gevormd. Ik ben erachter gekomen dat het beeld wat ik had van de marketingwereld niet klopte. Ik denk dat ik het gebaseerd had op de serie ‘Mad Men’ en de verhalen over de gladde, snelle reclamejongens. Er heerste echter juist een hele gezellige en open sfeer, waardoor ik me meteen welkom voelde. Ik verbaasde me over de verscheidenheid aan specialisten die elkaar goed aanvullen. Ik kon duidelijk merken dat iedereen echt een passie had voor zijn of haar vak, wat tot uiting kwam in veel enthousiasme wanneer ik met medewerkers praatte. Bovendien ontdekte ik dat er allerlei leuke functies in de marketing zijn en dat journalistiek een interessante combinatie kan zijn met marketing.

Toen ik aan het traineeship begon hoopte ik dat ik beter zou weten welke richting ik op wil gaan, maar het is zowat alleen maar lastiger geworden doordat ik met zoveel verschillende, leuke functies kennis heb gemaakt. Anders dan ik aan het begin van de week dacht, is de kans echter groot dat ik uiteindelijk de marketing in ga. Daarom wil ik alle gepassioneerde mensen met wie ik heb gesproken heel erg bedanken voor hun tijd en enthousiasme waarmee ze mij een inspirerende week hebben bezorgd en me wijs hebben gemaakt in hun eigen vakgebied!

P.S. Voor iedereen die ook nieuwsgierig is geworden naar mijn ‘six word story’: het is gebaseerd op de keer dat ik het voor elkaar heb gekregen om de gekookte aardappels aan te laten branden ;).

Annika Ruijter