Een uniek kijkje achter de schermen bij communicatiebureau MSL; een week vol inspiratie, dynamiek en diversiteit

14 februari 2018 -

In de zomer van 2017 mocht ik mijn diploma Communicatie aan Avans Hogeschool in ontvangst nemen. Als kers op de taart werd ik de winnares van de werkveldprijs 2016-2017. Mijn prijs? Een week traineeship bij MSL’, een strategisch communicatiebureau met de focus op reputatiemanagement. Een week meelopen met de experts binnen het communicatievak, zien en ervaren hoe zij te werk gaan. Een ware uitdaging en beloning voor een starter op de arbeidsmarkt!

Vlak na het behalen van mijn diploma, tekende ik een tijdelijk contract bij mijn afstudeerbedrijf, Royal Cosun, om mijn adviezen door te voeren in de praktijk. Een erg leuk en leerzaam project. Zoals ze zeggen, de tijd vliegt als je het naar je zin hebt en de einddatum van mijn tijdelijke aanstelling kwam langzaam dichterbij. Soms kreeg ik de vraag: ‘’Wat wil je hierna eigenlijk gaan doen?’’ Een vraag waar ik nog geen duidelijk antwoord op weet. Hoog tijd om me eens te oriënteren op wat ik nou écht leuk vind. De week bij MSL was daarvoor de perfecte gelegenheid.

Eind januari 2018 was het zo ver. Ik verruilde voor een week mijn plekje bij Cosun voor een unieke kijk achter de schermen in de bureauwereld bij MSL. Vol enthousiasme en gedreven om ervaring op te doen, begon ik aan de week.

Maandagochtend stapte ik in de auto naar het kantoor in Amstelveen, de standplaats van het grootste gedeelte van de MSL-medewerkers. Op de planning stond die dag een introductie met het bedrijf en veel kennismakingen met de medewerkers. Zo sprak ik die dag veel communicatieprofessionals met uiteenlopende expertises, zoals Interne communicatie, Social /Digital en Crisiscommunicatie. Deze introductiedag gaf me meer inzicht in de dagelijkse werkzaamheden binnen MSL.

De dinsdagochtend begonnen we met een workshop storytelling bij de Rabobank als onderdeel van een groter project gericht op de reputatie van de Rabobank en het creëren van ambassadeurschap. Het model genaamd ‘’The Golden Circle’’ vormde het centrale uitgangspunt voor deze workshop en aan de hand van de pijlers: – why, how, what – hebben we veel geoefend.
Die middag hield ik me bezig met de website. MSL heeft een nieuwe huisstijl en gaatde website in een nieuw jasje  gieten. Ik zette de denkbeeldige ‘’klantenbril’’ op en dacht actief mee.

Op de planning voor de woensdag stonden kennismakingen met de rest van het team en het meedenken over Social/Digital. Zo sprak ik met de managing director over de visie van het bureau en indrukwekkende projecten waaraan MSL gewerkt heeft. Ook kreeg ik meer uitleg over Influencer PR en hoe dit efficiënt kan worden ingezet.
s’ Middags mocht ik meedenken over de content voor verschillende social mediapagina’s die door MSL worden beheerd en mocht ik feedback geven op een persbericht voor DPD. Erg leuk dat deze feedback ook deels werd overgenomen in het definitieve persbericht.

Op dag vier veranderde de planning iets door onvoorziene werkzaamheden. Dergelijke situaties zorgen onder andere voor variatie en dynamiek binnen het bureauleven. Het liet me zien dat de medewerkers snel moeten schakelen en inspelen op verschillende casussen. Al snel werd de planning gevuld met andere activiteiten waaronder het opstellen van een briefing voor een brainstormsessie. Ik mocht werken aan een case waarbij de klant een nieuwe merkpositionering wil doorvoeren en het PR-gedeelte heeft uitbesteed aan MSL.
Het middagdeel werd gevuld door uitleg over en oefenen met social monitoring. Onder het mom van ‘meten is weten’ interpreteerde we de opvallende data, zodat daar rekening mee gehouden kan worden bij het ontwikkelen van content.

De vijfde en tevens laatste dag bracht ik door op het kantoor in Breda. Ik dacht mee over de content voor ‘’Hoe werkt Nederland?’’. Een campagne van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek te brengen. Zo legde ik contacten met verschillende bedrijven om content te verzamelen voor de social mediakanalen die gebruikt worden voor de campagne. We sloten de dag af met een evaluatie van de week.

Kort maar krachtig
De week traineeship bij MSL vloog voorbij. Ik heb bijzondere mensen mogen ontmoeten, veel bijgeleerd en meer inzicht gekregen in mijn interesses binnen het vakgebied. De dynamiek en diversiteit binnen het bureauleven spreken mij erg aan. Ook de saamhorigheid binnen MSL is noemenswaardig, met name de nauwe samenwerking vanuit verschillende expertises en de onderlinge ondersteuning. Voor mij is het duidelijk; bij MSL werken mensen met een hart voor het communicatievak en ik ben dankbaar dat ik daarvan een weekje heb kunnen meepikken. Ik wil graag alle MSL-collega’s (for a week) bedanken en in het bijzonder Evelyn Bartels die de rol van mentor op zich nam.