#MSLdeelt – april

30 april 2020 -

In de rubriek #MSLdeelt delen wij aan het eind van iedere maand wat ons in de afgelopen maand heeft geïnspireerd, geëmotioneerd of geënthousiasmeerd op persoonlijk of zakelijk vlak. Dit kan een video zijn, maar ook een foto, campagne, PR-stunt, boek, quote of radiofragment. Deze maand in #MSLdeelt een corona-dilemma, de Keuringsdienst van Waarde, Theo Maassen en de Oranjes online.

Joyce Deelt

In deze ellendige coronatijd snakt iedereen zo langzamerhand naar wat meer positiviteit en luchtigheid. We beseffen maar al te goed dat de crisis nog lang niet voorbij is, maar af en toe even geen crisis aan je hoofd is best lekker. Ik ben erachter gekomen dat kinderen, ondanks alle quarantaine uitdagingen, de beste brenger van luchtigheid zijn. Zo zorgen schaterende baby’s of heerlijk onschuldige kleuter uitspraken voor een instant dosis klein geluk. Waar ik deze week écht blij van werd? VPRO’s Achterwerk in de Kast komt terug. Kinderen vertellen een verhaal in een kast met gordijntjes. Enkele minuten zendtijd, geen montage en geen hulp van volwassenen. Bloopers zijn dus inbegrepen. Het opnemen van een mooi verhaal lijkt mij een perfecte quarantaine bezigheid voor een regenachtige meivakantie!

Jelle Deelt

Terwijl premier Rutte  de ‘beproeving in crisiscommunicatie’ ruimschoots doorstaat, is premier Wilmès in België de kop van Jut na een ‘amateuristische’ en ‘rampzalige’ persconferentie. De boodschap van Wilmès en haar collega’s was veel te complex en zaaide twijfel, oordeelt hoogleraar politieke communicatie Christ’l De Landtsheer. Daarnaast startte de persconferentie iets na tienen op de vrijdagavond én is besloten de boodschap te illustreren met een PowerPoint van bijna 100 dia’s. Diepe zucht.

Toen ik las dat de Vlaamse minister-president Jambon tijdens de persconferentie in één zin zowel Franse als Nederlandse woorden door elkaar gebruikte, moest ik direct denken aan een fragment uit de cabaretshow van Theo Maassen. Wanneer in het vervolg in het Frans-Nederlands gecommuniceerd gaat worden, is het misschien dat beter dat premier Wilmès Theo Maassen vraagt om “de honneurs waar te nemen”.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Evelien Deelt

Als je familie en vrienden gezond zijn dan is dat een groot goed in deze nare periode in. Natuurlijk heb ik ook af en toe moeite met alles te combineren thuis, maar nu hebben de kinderen vakantie. Niet dat dit het thuiswerken perse makkelijker maakt, maar dat we even geen les hoeven te geven ervaar ik toch als een soort rust. Toch voel ik een dilemma. Om me heen merk ik namelijk dat mensen ongeduldig worden en zelfs de definitie van ‘thuis blijven’  oprekken. Het liefste doe ik dat ook, laat ik de kinderen weer met hun grootouders knuffelen, gaan we weer bij vrienden op de borrel en schud ik de vader van het vriendje van onze zoon ‘gewoon’ de hand om kennis te maken. En dan lees ik weer de krant, de schrijnende verhalen van de zorgmedewerkers en de kille getallen van de overledenen en het aantal patiënten op de IC. Eigenlijk is het voor mij helemaal geen dilemma als ik het zo opschrijf, ik blijf voorlopig met mijn gezonde gezin in quarantaine.

Laura Deelt

Ik werd in verleiding gebracht dankzij een mail van Netflix met mijn ‘Top Picks’. Eenmaal op Netflix ben ik alle keuzes eens gaan afstruinen en liet mijn ogen vallen op een documentaire, Bethany Hamilton: Unstoppable. Een aantal jaar geleden heb ik de film Soul Surfer gezien, gebaseerd op het verhaal van Bethany Hamilton. Die film vond ik toen zo inspirerend dat ik de documentaire Bethany Hamilton: Unstoppable meteen heb gekeken. Kort samengevat volgt deze documentaire het verhaal en persoonlijke leven van Bethany Hamilton, die als tiener haar arm verloor voordat ze professioneel surfster werd. Het laat zien dat, met welke tegenslag je ook te maken krijgt, als je iets graag genoeg wil en er hard genoeg voor werkt je jouw doelen kunt bereiken. Het vertelt dat als je een droom en een passie hebt je deze moet nastreven, no matter what. En als je dat nog niet genoeg vindt, zit de documentaire vol waanzinnige surfbeelden.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Iris Deelt

Het tv-programma de Keuringsdienst van Waarde (KVW) is de schrik van menig producent. Waar de gemiddelde consument zich laat verleiden door marketingtermen als ‘handgeschept’, ‘ambachtelijk’ en ‘natuurlijke smaakstoffen’, gaat de KVW op onderzoek uit. Menig woordvoerder deed een poging om Teun van der Keuken en zijn collega’s te woord te staan. Met als resultaat legio voorbeelden van hoe het vooral niet moet.

Deze maand keek ik  met verbazing naar twee afleveringen over de uitbuiting van arbeidsmigranten in Zuid-Europa. Door de vele reacties van kijkers op de eerste aflevering, besloot het programma een vervolg te maken met twee nieuwe afleveringen. De beelden logen er niet om, bijna alle ingeblikte tomaten en jus d’orange in onze supermarkten zijn het resultaat van uitbuiting. Ondanks herhaaldelijke verzoeken, besloot de brancheorganisatie van supermarkten pas in aflevering drie op camera te reageren. Terwijl Teun van der Keuken de hoop van de kijker op onmiddellijke actie uitsprak, verschuilde de brancheorganisatie zich achter certificaten en wetgeving. Wat een misser! Maar opnieuw ongelooflijk leerzaam voor ons als communicatieprofessionals.

Aflevering 1, 2 en 3 over tomaten zijn via Uitzending Gemist terug te kijken.

Alex Deelt

Door corona waren afgelopen weken heel veel deuren gesloten. Een dichte deur echter ging wagenwijd open, die van Paleis Huis ten Bosch. Op #Woningsdag gaven Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima een kijkje in hun leven. Zij openden vanuit huis een digitale vrijmarkt en hielden op ontspannen wijze chatgesprekken via hun laptops. Het Koningspaar gaf recent zelf al een kijkje in hun werkkamer, maar nu was er rechtsreeks met het hele gezin contact met Nederland. De Belgische krant De Standaard vatte het goed samen: ‘Nederlandse royals charmeren met openhartige videochats op Koningsdag’.

Want dat is natuurlijk precies de bedoeling. Het koninklijk PR-beleid is al langer om de Koning en Koningin laagdrempelig contact te laten maken met mensen, tijd voor ze nemen en echt te luisteren. Als belangrijk fundament voor een moderne monarchie. Het is natuurlijk wel handig als dat goed in beeld komt. De verschrikkelijke coronacrisis en de noodgedwongen samenleving op afstand brengen dat beleid in een stroomversnelling.

Door zich live online te laten zien als een hecht, spontaan gezin met alledaagse problemen zijn ze herkenbaar voor het volk. Met kinderen die hun ouders tegen durven te spreken en als echte pubers afkeurend met hun ogen rollen. Dat Maxima en prinses Alexia tijdens #Woningsdag ook even chatten met Enzo Knol en daarmee zijn miljoenen vooral jonge volgers op Instagram en YouTube, bewijst dat ze heel goed weten waarmee ze bezig zijn.

Blijf op de hoogte van de blogs van MSL, waaronder de rubriek #MSLdeelt.
Lees hier de #MSLdeelt van Maart.