#MSLdeelt – augustus

3 september 2020 -

In de rubriek #MSLdeelt delen wij aan het eind van iedere maand wat ons in de afgelopen maand heeft geïnspireerd, geëmotioneerd of geënthousiasmeerd op persoonlijk of zakelijk vlak. Dit kan een video zijn, maar ook een foto, campagne, PR-stunt, boek, quote of radiofragment. Deze maand in #MSLdeelt de body positivity beweging, de bloemprotesten in Wit-Rusland en de gevolgen van onduidelijke regels of afspraken.

Sheena deelt body positivity
Zelf ben ik sinds januari bezig met een programma om wat af te vallen en fitter te worden. In het verlengde hiervan volg ik redelijk wat fit influencers op YouTube en Instagram. Nu is body positivity zeker geen nieuw onderwerp dit jaar, maar ik merk dat de trend hiervan dit jaar wel echt aan het doorbreken is. Wanneer we denken aan body positivity op social media komt de naam Miljuschka bij velen gelijk naar boven, net als dat het veel mensen niet ongemerkt voorbij zal zijn gegaan dat Linda de Mol in bikini heeft geposeerd op haar nieuwste maandnummer van het gelijknamige blad LINDA. Veel beauty influencers nemen de trend ook over en posten filmpjes van zichzelf in niet zo flatteuze houdingen. Duidelijke vet- of huidrollen zijn hierop te zien, of ze knijpen heel hard hun billen samen op de foto, zodat deze plat wordt en putjes zichtbaar worden. Hoewel, ik ergens blij word van het meer imperfectionistische beeld op social media, vraag ik me af wat de oprechtheid erachter is. Is het echt een beweging waar je achter staat, zouden die beauty influencers nog steeds zoveel followers hebben als ze bijvoorbeeld een iets minder mooi gezicht hadden en zouden ze dan nog steeds nu body positive zijn? Ik heb daar mijn bedenkingen bij. Vier ieder lichaam, dik of dun, maar doe het niet omdat het een trend is en je er makkelijk mee kunt scoren. Hopelijk heb ik het mis en is dit iets blijvends en zullen we steeds meer influencers mee zien doen. Daaruit voortvloeiend hoop ik dat deze beweging ertoe zal leiden dat steeds meer jonge meisjes zich comfortabel voelen in het lichaam dat ze hebben. En een volgende stap zou wat mij betreft zijn om te kijken naar een body positivity beweging gericht op mannen.

Alex deelt crisismanagement in de politiek
Veel interessant nieuws dringt zich op deze maand. Kies ik voor de wereldvreemde verkiezingsspeech van de schoondochter van Donald Trump, Kimberly Guilfoyle, de dappere protesterende vrouwen van Belarus die dictator Loekasjenko in zijn hemd zetten of de veelzeggende memoires van oud-premier Ruud Lubbers wiens regeerperiode eindigde in eenzaamheid en tegenslag? Nee, ik kies voor klein bier, dat duur wordt betaald: de ophef rond de digitale lijsttrekkersverkiezing van het CDA en het onhandige crisismanagement. De hilarische eindconclusie is dat de vrouw van kandidaat Pieter Omzigt een beetje dom was en op Huge de Jonge zou hebben gestemd. Het flitsonderzoek door een ICT-bedrijf werd heerlijk plagerig ironisch door de media gebracht. De blunders rond de verkiezing zijn vooral symbolisch voor de politieke positie van Hugo de Jonge. Hij lijkt de ideale zondebok voor alles wat fout gaat rond de Haagse aanpak van de coronacrisis. Daar kan geen digitale spookstem hem van redden.

Laura deelt communicatie op het strand
Dat het de laatste tijd heel warm is geweest hebben we allemaal wel gemerkt. Het is dan ook niet gek dat we de verkoeling van het strand en de zee opzoeken. Helaas zorgt de stroming voor moeilijke omstandigheden en zijn er helaas al te veel mensen verdronken ten gevolge van muistromingen. Hierbij is de stroming zo sterk dat je er niet tegenin kunt zwemmen, maar je juist verder de zee in moet om vervolgens via een andere route weer terug naar het strand te kunnen keren. Strandwachten en reddingsbrigades werken ontzettend hard om drenkelingen uit het water te redden en duidelijke instructies te geven aan strandgangers door middel van vlaggen en waarschuwingen. Toch lijkt de boodschap niet binnen te komen: ga niet het water in bij een rode vlag! Waarom gaan mensen dan toch het water in? Ik denk dat de meeste mensen simpelweg niet weten wat een rode vlag betekent en dat er meer voorlichting moet komen over de gevaren van de zee en de betekenissen van de vlaggen en andere waarschuwingen. Preventie is per slot van rekening veel effectiever dan reactieve acties.

Evelien deelt coronatwijfels
Er zijn veel onderwerpen die mij bezig hebben gehouden de afgelopen tijd. Door de vakantie gunde ik mezelf ook langer de tijd om er over na te denken en te discussiëren. De verkiezing van de nieuwe CDA-leider, de wereldwijde opstand tegen racisme, Marieke Lucas Rijneveld die als eerste Nederlander de International Booker Prize wint, de onnavolgbare uitspraken van Trump, de gebeurtenissen rondom Alksej Navalny en zo is er nog veel meer. Maar na even twijfelen deel ik toch mijn coronaervaringen in Oostenrijk en Duitsland de afgelopen twee weken. In elk land, nee in elke stad, nee bijna in elke straat gelden andere coronaregels. Ik ben geen arts en ook geen viroloog maar ik heb geen twijfel dat mensen en het coronavirus overal hetzelfde zijn. Is het voor de bevolking, het voorkomen van een tweede golf en de hulpverleners niet veel duidelijker om in ieder geval voor Europa dezelfde richtlijnen te hanteren?

Iris deelt bloemprotesten in Wit-Rusland
Er is één onderwerp dat mij deze maand doorlopend heeft beziggehouden. De situatie in Wit-Rusland. Ongeloof en fascinatie wisselden elkaar af bij het volgen van het nieuws. Een aantal keer stelde ik mezelf de vraag: gebeurt dit echt in 2020? Ondanks het geweld sluiten steeds meer mensen zich aan bij de massale demonstraties tegen president Aleksandr Loekasjenko. Ambtenaren, zorgverleners, fabrieksarbeiders, veiligheidsagenten, militairen en zelfs dertien presentatoren van de staatstelevisie namen ontslag uit woede over het politiegeweld.

Extra bijzonder was de actie van duizenden vrouwen die in het wit gekleed de straat op gingen om te demonstreerden met bloemen. Ze kregen bijval van zorgmedewerkers, geestelijken en een filharmonisch orkest dat buiten een optreden gaf waarbij ze borden vasthielden met de tekst: ‘onze stem is gestolen’. Aleksandr Loekasjenko lijkt het zich nog niet te realiseren, maar deze demonstranten zijn niet te stoppen.

grayscale photo of man and woman holding umbrella