#MSLdeelt – september

30 september 2020 -

In de rubriek #MSLdeelt delen wij aan het eind van iedere maand wat ons in de afgelopen maand heeft geïnspireerd, geëmotioneerd of geënthousiasmeerd op persoonlijk of zakelijk vlak. Dit kan een video zijn, maar ook een foto, campagne, PR-stunt, boek, quote of radiofragment. Deze maand in #MSLdeelt een analyse op een interview Deliveroo CEO, de waanzinnige prestatie van de wielervrouwen en de kuch van Irma Sluis.

Sheena deelt de baas van
Ik kwam deze maand een opmerkelijk interview tegen in de Volkskrant met de CEO (of zoals genoemd in het artikel ‘de baas van’) Deliveroo. De titel “Je weet dat je van bezorgen voor Deliveroo je gezin niet gaat onderhouden” voorspelde mij al niet veel goeds over hoe Stijn Verstijnen in dit stuk uit de verf zou komen. We lezen in het stuk hoe Stijn voet bij stuk houdt wanneer het aankomt op de aantijgingen op het bedrijf en haar werkwijze die zijn gemaakt door de FNV vakbond vorig jaar. Mij stoort in die zin niet zozeer de houding van de CEO in dit verhaal, maar mij valt wel de typering op in de keuze van de woorden en de quotes die gemaakt zijn door de journalist. De eerste vraag die ik mijzelf dan stel is “als wij Stijn onder onze begeleiding dit interview hadden laten doen, wat hadden wij hier dan van gevonden”. Ik zou hier niet heel blij mee zijn geweest. Door de woordkeuze komt een bepaalde arrogantie naar voren die wellicht de CEO wel helemaal niet zo uitstraalt in real-life. Zoals eerder aangegeven, wordt dit in de titel al meteen duidelijk. We snappen allemaal wat Stijn bedoelt met deze uitspraak, maar de manier waarop deze is geformuleerd suggereert een bepaalde je-ne-sais-quoi die niet positief overkomt. Later in het stuk ontkent hij ook nog een paar keer stellingen die de journalist hem voorserveert en houdt hij stevig stand. De laatste alinea’s in het interview zijn daarentegen goed, er komen duidelijk antwoorden, Stijn spreekt zich uit voor de bezorgers en niet voor zichzelf of het bedrijf. Wat mij betreft had deze toon wat meer door mogen voeren in het gehele interview.

Door middel van het goed voorbereiden op dit soort interviews is het mogelijk om dit meer naar je hand te zetten, in plaats van alles bij de journalist te laten. Door middel van de juiste woordkeuze en het kiezen van de juiste invalshoek in je antwoord op een vraag frame je eigenlijk je eigen verhaal. Wanneer je het stuk dan nog ter check op feitelijke onjuistheden mag doornemen, kun je vaak nog een discussie aangaan als je dit goed hebt gedaan en je woorden uit de context zijn geplaatst. Dat levert dan een positiever resultaat.

Evelien deelt sportende topvrouwen

Helmpje af!

Afgelopen weekend was een prachtig weekend voor de sportliefhebber. Nu wil ik mijzelf daar niet direct onder scharen maar als ik de tijd heb kijk ik wel met veel plezier. Mijn aandacht werd getrokken naar het wereldkampioenschap wielrennen bij de dames. Anna van der Breggen wint het WK op de weg en de Giro Rossa. Ze had een plan en is daar niet van afgeweken, met succes. Verder stond Annemiek van Vleuten, tot ieders verrassing, ook aan de start van de wegwedstrijd. Tijdens de Giro Rossa brak ze haar pols, maar waarom zou je daar negen dagen later niet mee op een wielrenfiets stappen voor een WK rijden op de weg? En dan Marianne Vos, zij keek met haar helmpje af naar de prijsuitreiking van deze supersterke topvrouwen. Deze drie vrouwen hebben mij geïnspireerd, wat een klasse!

person riding bicycles on street

Laura deelt omslag

Deze maand stond voor mij in het teken van omslag. Het weer is omgeslagen, van bijzonder warme dagen tot plots de herfst en kortere dagen. Niet alleen het weer is omgeslagen, ook het coronavirus grijpt weer om zich heen. Voor mij kwam het niet echt als een verrassing. Ook de aangekondigde verscherpte maatregelen zaten er dik in. Nu is dat natuurlijk waar iedereen het over heeft, en terecht. Niet alleen de maatregelen die ons weer terug naar maart brengen, maar ook de persconferentie is een veelbesproken onderwerp. Het zal natuurlijk niemand ontgaan zijn dat de meest bekende gebarentolk van Nederland op camera in haar mond hoestte. Was het oprecht een fout of bewust? Een bewuste actie om aan Nederlanders te laten zien dat we allemaal dondersgoed weten hoe het moet en wat de regels zijn? We weten namelijk allemaal dat we bijvoorbeeld 1,5 meter afstand moeten houden en toch lopen er mensen aan je zij bij het boodschappen doen. Als we allemaal zo klaar zijn met corona en stevigere maatregelen, dan kunnen we minimale maatregelen zoals 1,5 meter afstand toch wel naleven, zodat we er ook echt klaar mee zijn.

text